Welcome!

Contoh Karangan UPSR: cita-cita saya, by
Contoh Karangan UPSR
Name:Perlis
Title:cita-cita saya
2011-01-15 21:36
Setiap orang termasuklah saya mempunyai cita cita.Cita-cita adalah keinginan ataupun kemahuan seseorang yang diikuti dengan usaha dan seterusnya kejayaan untuk mencapai cita-cita.  
 
Cita-cita saya adalah untuk memjadi seorang doktor.Terdapat berbagai-bagai faktor yang mempengaruhi pemilihan saya. Antaranya termasuklah minat,bakat,kebolehan yang saya perolehi,dan kelulusan yang baik dalam peperiksaan.  
 
Seterusnya,apabila pemilihan sudah dibuat ,saya akan berusaha dengan bersungguh-sungguh untuk mencapai cita-cita saya.Contohnya, saya perlu meminati mata pelajaran science dan mathematics.Jadi saya perlu lulus mata pelajaran science dan mathematics dalam PMR untuk ditempatkan di kelas science tulin di menengah atas.Selain daripada itu saya perlu juga mengetahui kerjaya ke doktoran haruslah menonton filem-filem yang berkaitan dengan kerjaya ke doktoran contohnya seperti filem dokomunteri dan medic.  
 
Seluruh keluarga saya telah memberikan sokongan yang padu kepada kerjaya yang saya minati.Mereka telah memberikan sokongan daripada mental dan kewangan untuk menjadikn saya seorang doktor.Ini akan menambahkan lagi azam,berdisplin dan beruhasa saya untuk terus mencapai kejayaan.  
 
Akhir sekali,saya akan berusaha lebih gigih lagi mulai sekarang. Menurut pribahasa melayu 'Di Mana Ada Kemahuan Di Situ Ada Jalan' membawa maksud kalau seseorang mempunyai cita-cita, dia akan berusaha untuk mencapainya.
 

Submit a comment:

Name