Welcome!

Contoh Karangan UPSR: Buku Cerita yang Saya Sukai, by LIM JIN JUN
Contoh Karangan UPSR
Name:Pulau Pinang LIM JIN JUN
Title:Buku Cerita yang Saya Sukai
2010-10-26 22:21
    Saya suka membaca buku cerita.Buku cerita yang saya suka BACA CERITA YANG BERUNSUR MISTERI.Bukucerita itu bertajuk"Gua yang Ajaib.''

    Buku cerita itu mengisahkan sebuah keluarga yang miskin hidup di kawasan pedalaman.Ahli keluarga itu terdiri daripada ayah,ibu dan anaknya,Farid.Pada suatu hari,keluarga itu ditimpa masalah.Ibu dan bapa Farid menghidapi penyakit ganli.Ibu dan bapanya tidak dapat bangun daripada tidur dan hanya terbaring di atas tilam sepanjang hari.

    Farid yang berasa begitu sedith terus berusaha mencari sehinggalah dia keletihan setelah toba di sebuah gua.Oleh sebab keletihan,dia pun tertidur di pintu gua tersebut.

    Semasa tidur dia pun bermimpin.Dalam mimpinya,Farid bertemu dengan seorang perempuan tua yabg bertongkat yang tinggal di gu itu.Perempuan tua itu memberi Farid beberapa helai daun berwarna merah.Perempuan tua itu menyuruh Farid memberi daun itu kepada ayah dan ibunya untuk dikunyuh.

    Apabila Farid sedar,dia dapati ada beberapa helai daun yang berwarna merah pada tangannya.Dia pun segera pulang ke rumah untuk memberikan daun itu kepada ibu bapanya.Setelah daun itu dikunuah oleh ibu dan bapanya,akhirnya ibu bapanya pun sembah daripada penyakit ganjil itu.

    Farid berasa gembira kerana ibu bapanya telah sembuh.Walau bagaimanapun dia berasahairan dengan kejadian yang berlaku terhadapnya.Inilah buku cerita yang saya suka baca.
 

Submit a comment:

Name