Welcome!

Contoh Karangan UPSR: MENJAGA KEBERSIHAN DIRI, by NOR SYAZWANI
Contoh Karangan UPSR
Name:Kelantan NOR SYAZWANI
Title:MENJAGA KEBERSIHAN DIRI
2010-03-20 12:11
         Kebersihan amat penting kepada kita.Kita haruslah menjaga kebersihan diri supaya tidak dijankiti penyakit berjangkit.Kebersihan diri juga mebolehkan kita berasa yakin diri dan sentiasa berfikiran secara terbuka.

         Terdapat banyak cara untuk menjaga kebersihan diri.Antaranya kita mestilah mandi sekurang-kurangnya 3 kali sehari.Kita belehlah menggunakan sabun untuk membersihkan diri kita manakala shampoo pula untuk membersihkan rambut.

         Selain itu,kita juga patutlah menggosok gigi sebelum dan selepas tidur.Kuman-kuman dan sisa –sisa makanan dapat dihapuskan setelah kita menggosok gigi.Gigi kita juga apat berada dalam keadaan elok dan bersih.

         Di samping itu kita juga perlu memotong kuku kita.Kuku yang panjang akan menyebabkan kita keracunan makanan ataupun dijangkiti penyakit yang berbahaya.;Hal ini demikian kerana semasa kita makan kuman yang beradav dibawah kuku kita akan melekat pada makanan dan terus masuk ke dalam perut kita.

         Kesimpulannya kita haruslah menjaga kebersihan diri kita.Sekiranya kita berada dalam keadaan yang bersih,kawan-kawan kita juga akan senang untuk berkawan dengan kita.Bermula hari ini,kita haruslah menjaga kebersihan diri kita untuk kehidupan yang lebih senang pada masa hadapan.

                                                                                

                                                                -TAMAT-


 

Submit a comment:

Name