Welcome!

Contoh Karangan UPSR: Cerpen Sedih, by Akmal fahmi
Contoh Karangan UPSR
Name:Selangor Akmal fahmi
Title:Cerpen Sedih
2010-02-27 14:16
            Aku selalu bersedih pada siang hari tidak kira malam ataupun senja.Aku bersedih kerana ibubapa,abang,adik dan kakak aku telah meninggal dalam suatu kemalangan.Kemalangan itu berlaku semasa aku dan keluarga bercuti di Pulau Langkawi.

            Aku dan keluarga kemlangan kereta kerana ayahku terlalu mengantuk dan tertidur.Akhirnya,kereta ayah terbabas kerana terlanggar lori.Orang-orang di lebuhraya itu ternampak kejadian itu lalu menelefon ambulans dan polis.Aku dan keluarga dibawa ke hospital untuk rawatan.

            Polis menelefon nenek dan atuk supaya ke Hospital Jelapang di Perak.Nenek dan datuk terus pergi tanpa menyoal apa-apa.Doktor berkata ibubapa,adik,abang dan kakak aku meninggal kecuali aku.Aku berasa sedih kerana serentak seluruh keluarga meninggalkan aku.

            Sekarang aku tinggal di rumah datuk dan nenek yang tinggal di Kampung Sewarna bersama mak usus aku.Aku selalu menagis apabila malam kerana aku selalu mimpi tentang keluarga aku.Mak usu aku yang menenangkan hati aku dan tidur bersama aku.

             Menjelang hari persekolahan,aku ke Kuala Lumpur untuk ke sekolah aku untuk mendapatkan kad laporan maju dan fail-fail penting.Sekarang aku bersekolah di Sekolah Kebangsaan Kampung Sewarna.Aku cuba untuk menyuaikan diri aku di sekolah itu,dan aku cuba untuk berkawan dengan murid-murid di sekolah itu.

            Pada beberapa bulan yang lalu Mak Usu berkata dia hendak berkahwin kerana sudah menemui jodohnya.Namun,aku terdiam dan aku berkata"siapa hendak memujuk aku bila menjelang hari malam dan siapa mahu menenangkan hati aku"cuma mak usu seorang sahaja yang boleh memujuk aku.Aku cuba untuk latih tidak menagis menjelang malam namun,aku berjaya.Aku tidak kisah kalau mak usu tiada ataupun ada kerana aku dah menyuaikan diri.

             Aku sudah menyuaikan diri di kampung,di sekolah dan aku banyak kawan di sekolah.Pada hujung bulan ini mak usu hendak berkahwin.Aku sungguh gembira kerana mak usu sudah berjumpa dengan jodohnya.
 

Submit a comment:

Name