Welcome!

Contoh Karangan UPSR: Laporan Lawatan Sambil Belajar, by DARWIN SEKARAN
Contoh Karangan UPSR
Name:Johor DARWIN SEKARAN
Title:Laporan Lawatan Sambil Belajar
2010-01-26 20:27
             Pada hari Sabtu,16.1.2010 yang lalu, kelas 6 Kambar telah mengadakan lawatan sambil belajar ke Melaka.Mereka pergi ke Melaka dengan menaiki bas sekolah. Sebanyak 39 orang murid dan dua orang cikgu yang bernama Pn Saritha    dan Pn Malini menyertai dalam lawatan lawatan ini.

             Mereka bertolak dari sekolah pada pukul 8.00pagi ke Melaka. Di dalam bas, cikgu Pn Saritha dan Pn Malini mengadakan pelbagai jenis tandingan seperti tandingan menyanyi lagu, tandingan bercerita dan pelbagainya. Mereka tiba di Melaka pada pukul 10.00pagi.

                Tiba di sana, mereka pergi ke Zoo Melaka. Mereka melawat pelbagai jenis haiwan seperti gajah, singa, ular, monyet, burung, kuda-kuda, dan pelbagainya. Joel menangis apabila menangkap gambar dengan ular. Selepas melawat semua haiwan, mereka menaiki bas ke Bangunan A'Famosa. Cikgu-cikgu dan murid-murid menangkap gambar sekelas dengan Bangunan A'Famosa.

             Setelah itu, mereka pergi ke sebuah kedai makanan untuk makan pada pukul 2.00petang. Di situ, mereka maka n makanan yang dibelikan oleh cikgu.Pada pukul 3.00petang, mereka pergi ke kedai cenderahati. Murid-murid membelikan pelbagai jenis cenderahati.Selepas membelkan cenderahati, murid-murid menghadiahkan cenderahati sebagai tanda kasih sayang dan mengucapkan terima kasih.

             Pada pukul 4.30petang,mereka menaiki bas untuk pulang.Saireesh dau Kalaiarasan terus naik bas dan tidur dalam keletihan.Pada pukul 3.00petang,mereka tiba di sekolah. Ibu bapa murid-murid mununggu di kantin sekolah. Cikgu Pn Saritha berterima kasih kepada ibu bapa kerana menunggu dengan sabar.

Disediakan oleh,                                                 18.1.2010

(Darwin Sekaran)

Ketua Kelas 6 Kambar.


 

Submit a comment:

Name