Welcome!

Contoh Karangan UPSR: Berita-kebakaran, by resh
Contoh Karangan UPSR
Name:Perak resh
Title:Berita-kebakaran
2010-09-20 19:24
 
 
 
 
Tawau- Satu kebakaran telah berlaku di Kampung Durian Tipus. Kebakaran itu telah memusnahkan persiapan menyambut hari raya penduduk kampung tersebut.  
 
Siasatan awal mendapati kebakaran itu berpunca daripada lintar pintas. Dua buah rumah yang berdekatan turut hangus dijilat api. Ap merebak dengan ceoat kerana angin kencang.  
 
Menurut pegawai bomba, api marak dan merebak dengan cepat kerana kabanyakkan di rumah di kampung itu ialah rumah papan. Dua buah kereta bomba dari Tipus dan Tawau dikereakan ke tempat kejadian. Mereka berjaya mengawal api daripada marak ke rumah rumah    berhampiran.  
 
Penghuni penghuni rumah terbabit hanya tinggal sehelai sepinggan sempat menyelematkan diri. Anggota bomba    mengambil masa kira kira 30 minit untuk memadamkan kebakaran.  
 
Jumlah kerugian diangarkan sebanyak RM 80,000.00. Tabung kabajikan untuk membantu mangsa kebakaran telah ditubuhkan oleh jawatankuasa penduduk kampung.  
 
 
Mangsa yang hilang tempat tinggal mengumpang di rumah saudara-mara. Pihak Jambatan Kebajikan masyarakat berjanji akn memberi sedikit sumbangan untuk meringankan mangsa kebakaran.  

 

Submit a comment:

Name