Welcome!

Contoh Karangan UPSR: pencemaran udara,air,darat dan bunyi, by nurliaazrina
Contoh Karangan UPSR
Name:Sabah nurliaazrina
Title:pencemaran udara,air,darat dan bunyi
2010-08-12 16:38
     Maksud pencemaran ialah pengotoran atau penurunan kualiti di sesuatu tempat.Akibat sikap tidak bertanggungjawab,segelintir individu.Pencemaran boleh dibahagikan kepada empat iaitu pencemaran udara,air,darat dan bunyi.Pencemaran ini mendatangkan banyak kesan buruk kepada hidupan di dunia.

     Kebanyakkan di negara kita mempunyai masalah seperti jerebu.Jerebu ialah asap yang mungkin akan mengkaburkan mata para pemandu.Kemungkinan besar para penduduk akan dijangkiti penyakit batuk,radang paru-paru,asma dan penyakit kulit.

    Selain itu,ada juga pencemaran air.Hidupan air akan mati sekiranya masyarakat membuang sampah.Manusia akan dijangkiti penyakit jika memakan hidupan air yang tercemar mungkin akan dijangkiti seperti cirit-birit dan muntah.

    Di dalam berita,banyak tentang pencemaran darat.Pencemaran darat ialah seperti pembuangan sampah merata-rata.Pandangan menjijikkan sekiranya kita lihat.Lalat dan tikus juga akan hinggap ke pembuangan itu.Kemungkinan juga,imej negara negara mungkin akan tercemar.

    Pencemaran bunyi ialah bunyi yang terlalu bising.Contohnya ialah seperti jalan raya yang sibuk,lapangan terbang dan kerja-kerja pembangunan.Dengan masalah ini,kemungkinan akan berlakunya rosak pendengaran.
 

Submit a comment:

Name