Welcome!

Contoh Karangan UPSR: Kebaikan Bersukan, by beautiful girls...
Contoh Karangan UPSR
Name:Kuala Lumpur beautiful girls...
Title:Kebaikan Bersukan
2010-08-08 00:53
         Aktiviti bersukan merupakan aktiviti yang boleh dilakukan oleh kita pada bilamasa mengikut kesuaian individu.Aktiviti sukan banyak kebaikan kepada kita jika kita diamalkan.

         Antara kebaikan bersukan ialah dapat menyihatkan tubuh badan kita.Apabila kita menyertai aktiviti sukan,kita akan melakukan aktiviti pergerakan yang boleh mengeluarkan peluh.Apabila badan kita berpeluh,kita akan berasa lebih segar dan sihat.Peluh yang keluar merupakan bahan kumuhan yang tidak diperlukan oleh badan kita.

         Bersukan juga dapat mengisi masa lapang kita dengan perkara yang berfaedah.Dengan bersukan masa yang terluang dapat diisi dengan aktiviti yang boleh menyihatkan badan dan terhindar daripada melakukan perkara yang tidak berfaedah.Contohnya kita boleh bersukan pada waktu petang dan pada hari cuti.

         Bersukan juga dapat menghindar kita daripada menghidapi penyakit seperti kencing manis dan darah tinggi.Ramai orang yang menghidap penyakit kencing manis dan darah tinggi merupakan orang yang tidak suka bersukan.Selain menjaga pemakanan,aktiviti bersukan juga penting bagi mengatasi masalah kencing manis dan darah tinggi.

         Kebaikan yang seterusnya ialah bersukan dapat menenangkan fikiran selepas penat mengulang kaji pelajaran.Apabila kita berlajar,kita telah menggunakan otak kita dan kita boleh menyebabkan otak kita letih dan lesui.Oleh itu,untuehatkan merehatkan fikiran kita mestilah bersukan.Apatah lagi.jika bersukan di tempat-tempat yang menarik seperti di tepi tasik.

         Kesimpulannya,bersukan merupakan aktiviti yang banyak kebaikan dan berguna kepada kita.Lantran itu.marilah kiat amaalkan aktiviti bersukan dalam kehidupan kita.
 

Submit a comment:

Name