Welcome!

Contoh Karangan UPSR: Pengorbanan Guru/Tugas, by aimi areena
Contoh Karangan UPSR
Name:Melaka aimi areena
Title:Pengorbanan Guru/Tugas
2010-07-11 02:57

Menjadi guru bukanlah tugas yang mudah,apatah lagi guru merupakan orang yang paling bertanggungjawab selepas ibu bapa dalam memberikan didikan,pedomandan bimbingan kepada anak-anak bangsa.

    Begitu juga dalam usaha membentuk modal insan yang cemerlang,kadangkala nasihat dan pujuk rayu guru tidak memadai untuk mendisplinkansesetengah anak murid.Lantaran itu,denda dan hukuman lebih tegas yang difikirkan wajar diaplikasikan semata-mata untuk mendisplinkan anak-anak murid.

    Namun,tidak semua pihak terutamanya ibu bapa dan anak-anak murid itu sendiri yang faham akan niat murid para guru,lantas mengambil pelbagai tindakan yang terburu-buru dengan menghukum dan mengheret guru ke muka pengadilan.

    Itu adalah antara cabaran yang perlu ditempuh oleh guru zaman sekarang dan guru perlu terus menguatkan azam dan menunjukkan kewibawaan diri dalam usaha memartabatkan pro fesion keguruan mereka.

    Pertamanya,kekuatan intelek memungkinkan seseorang guru terus menjadi "ensiklopedia bergerak"yang dijadikan sumber rujukan dalam bidang masing-masing.
 

Submit a comment:

Name