Welcome!

Contoh Karangan UPSR: kepentingan amalan berterima kasih, by SUTHARSAN A/P PARAMESVARAN
Contoh Karangan UPSR
Name:Pulau Pinang SUTHARSAN A/P PARAMESVARAN
Title:kepentingan amalan berterima kasih
2010-07-01 04:13
     Ucapan 'Terima Kasih'merupakan salah satu perkataan yang mulia dapat mencerminkan kesopanan dan kesusilaan masyarakat Malaysia ini.Amalan berterima kasih mestilah dipupuk sejak kecil lagi supaya tidak dilupakan oleh setiap insan.Oleh yang demikian, amalan tersebut harus diterapkan dalam kehidupan kita.

    

     Sebagai rakyay Malaysia,perlu bangga ,kerana perkataan ini telah wujud dalam 'Lagu Keranamu Malaysia' iaitu,'Terima Kasih Malaysia'.Hal ini dapat melahirkan semangat berbudi, bahasa budaya kita sesama masyarakat.Kita amatlah senang hati apabila seseorang menolong kita mestilah dihormati dan dihargai dengan hati terbuka.Tuntusnya,amalan ini akan melahirkan masyarakat penyayang.

    

        amalan berterima kasih dalam jiwa masyarakat dapat memupuk perpaduan kaum dalam kalangan masyarakat majmuk.Misalnya,apabila kejiranan kita menukar atau memberi juadah makanan sesama kita haruslah mengucapkan terima kasih.Hal ini dapat mewujudkan persefahaman dan kemesraan antara aggota masyarakat yang berbilang kaum.

        Kesimpulannya,amalamn berterima kasih memperolehi banyak kepentingan kepada kita.Berilah sokongan!Menyertailah kempen'Cintailah Amalan Berterima Kasih'Jadi, wahai rakyat Malaysia! Jadilah insan yang mulia dan suci dalam fikiran, pertuturan dan tingkah laku.


 

Submit a comment:

Name