Welcome!

Contoh Karangan UPSR: AKU SEBUAH PEN, by KIRTHINI
Contoh Karangan UPSR
Name:Perak KIRTHINI
Title:AKU SEBUAH PEN
2018-02-20 16:17
Aku Sebatang pen berjenama Pilot. Aku dilahirkan di sebuah kilang alat tulis Pilot yang terkenal di negeri Melaka. Badanku berwarna merah gelap. Darahku berwarna merah.  
                                Selepas aku diperiksa, aku dimasukkan ke dalam sebuah kotak. Badanku dibalut dengan sekeping plastik. Kemudian, aku dan kawan-kawanku dimasukkan ke dalam sebuah lori untuk dihantar ke sebuah kedai alat tulis. Dalam perjalanan, aku telah berkenalan dengan ramai kawan-kawan yang baru yang berlainan jenama iaitu seperti Kilometrico, Faber Castell, Luna, Pappermate, Pelikan dan sebagainya. Perjalanan itu mengambil masa dua jam untuk tiba ke destinasi.  
                                Sebaik sahaja kami tiba di sebuah kedai alat tulis. Aku terus dipamerkan bersama barangan lain. Aku dipamerkan di dalam almari kaca bersama-sama dengan pen-pen yang berjenama daripada luar negara. Disitu, aku telah berkenalan lagi dengan kawan baru. Pada suatu hari seorang wanita bernama Linda datang membeliku. Rupa-rupanya Linda merupakan seorang guru.  
                                Linda selalu membawaku ke sekolah. Aku digunakan untuk menanda buku-buku latihan murid-muridnya. Linda seorang guru yang berdedikasi dan murah hati. Apabila rakan sekerjanya memerlukan pen, Linda akan meminjamkan aku kepada mereka. Kesemua rakannya memuji aku kerana darah merahku yang terang dan mudah digunakan. Begitu juga dengan Linda. Dia sangat menyukai aku. Linda menjaga aku dengan baik. Setiap kali selepas aku digunakan, aku akan disimpan dengan baik.  
                                Lama-kelamaan darahku mulai kering. Aku tidak dapat bekerja lagi. Linda berasa sedih kerana aku tidak dapat berkhidmat lagi kepadanya. Walau bagaimanapun, Linda telah menyimpan aku dengan baik di dalam sebuah bekas pensel. Aku berasa bangga mempunyai tuan yang baik hati seperti Linda. Kini tuanku Linda telah mempunyai pen yang baru.
 

JessnoLimit, (2018-04-08 02:44)
Baca la Karangan Mobile legend saya , ada tu
 
Ain maisarah, (2018-03-24 15:26)
Sepanjang saya menulis karangan ni saya tk prnh jumpa karangan ni ini kali pertama sya jumpo ye😊
 
, (2018-03-21 18:20)
bagus!!!!!!!!!!!!!!!!!!! sangat  

 
SARWINI@thharanie, (2018-02-20 16:18)
BAGUS  

 
Submit a comment:

Name