Welcome!

Contoh Karangan UPSR: tentang kemalangan jalan raya, by SARWINI@thharanie
Contoh Karangan UPSR

  Name:Perak SARWINI@thharanie
  Title:tentang kemalangan jalan raya
  2018-02-20 16:11
  Hujan turun dengan lebatnya. Sesekali terdengar dentuman guruh dan kilat pula sambar-menyambar. Angin bertiup kencang dan kedengaran pohon-pohon ditiup. Aku mengggigil kesejukan dan berlari ke perhentian bas untuk berteduh.  
   
  Aku memerhatikan keadaan sekelilingku. Jalan raya berdekatan amat sesak dan terdengar juga hon kereta. Sedangku asyik melihat sekelilingku, tiba-tiba, aku terdengar hon kereta yang amat kuat dan kedengaran kaca berderai. Aku terkejut apabila terpandang dua buah kereta terbabas dan keadaannya mengerikan. Dengan segera, hatiku tergerak untuk menolong mangsa.  
   
  Keadaan semakin riuh dan tidak teratur. Ada yang tergamam kerana ketakutan, ada yang sibuk menelefon ambulans dan polis serta ada yang berkerumun di kawasan kemalangan tersebut. Raungan meminta tolong menarik perhatianku dan aku mencari-cari mangsa kemalangan itu. Keadaan amat mengerikan dan mengejutkan. Mangsa yang meraung itu memegang perutnya yang berlumuran darah pekat dan nafasnya seperti ikan tanpa air. Mangsa yang lagi satu pula sudah tidak bernafas lagi. Isi perutnya terburai dan otaknya berkecai. Terasa nyilu perutku memandang mayat itu.  
   
  Tanpa membuang masa, aku membuka baju mangsa yang meraung dan membalut perutnya itu. Tidak lama kemudian, kedengaran siren ambulans memecah kesunyian. Kedua-dua mangsa dibawa masuk dan dikejarkan ke hospital.  
   
  Tangkai hatiku seperti hendak putus, kakiku lemah dan terasa peluh sejuk mengalir ke pipiku. Setelah menyaksikan kemalangan tersebut, mindaku masih menggambarkan mangsa tadi. Aku rasa belas kasihan kepadanya. Aku hanya berdoa mengharap Tuhan memanjangkan nyawanya.