Welcome!

Contoh Karangan UPSR: Aku sebuah radio, by 罗根 R.Logan
Contoh Karangan UPSR
Name:Selangor 罗根 R.Logan
Title:Aku sebuah radio
2017-06-11 18:18
Nama aku PANASONIC. Aku ialah sebuah radio.Aku diperbuat di kilang yang terletak di Shah Alam.Aku berwarna putih.Badan aku ada butang dan alat pemaincakera padat.Akhirnya tercipta aku sebagai sebuah radio berkualiti tinggi.Siaplah aku menjadi sebuah radio.  
 
                Setelah komponen aku lengkap,aku akan diuji dari segi ketahanan dan kualiti,setelah duji,aku dibungkus di dalam kotak lalu dinaikkan ke atas lori untuk dihantar di kedai-kedai eletronik dan eletrik.Kedai itu terletak di Kuala Lumpur.Perjalanan mengambil masa selama 2 jam untuk sampai ke kedai tersebut.  
 
                Akhirnya selama 2 jam penat menunggu,akhirnya aku dan kawan-kawan aku sapai ke tempat yang dituju.Aku dan kawan-kawan aku diturunkan lalu diletakkan di dalam sebuah rak kaca dan juga untuk menarik perhatian pelanggan.Aku dan kawan-kawan aku diletakkan tanda harga yang berbeza-beza.Setiap hari aku dan kawan-kawan aku akan dilap dengan kain basah agar tidak kotor dan berhabuk.Aku menunggu setiap hari untuk dibeli oleh pelanggan.  
 
                Pada suatu hari,seorang wanita datang ke kedai tuan aku untuk membeli radio untuk anaknya yang akan menyambut hari lahirnya yang ke-13 tidak lama lagi.Setelah membelek-belek badan kawan-kawan aku,wanita itu tertarik pada aku.Akhirnya dia pun membuat keputusan untuk membeli aku.Wanita itu gembira dan berpuas hati lalu membawa aku pulang untuk dihadiahkan kepada anaknya.  
 
                Tuan baharu aku gembira memiliki aku.Aku digunakan setiap hari tanpa henti.Aku dibuka dengan kuat lalu ditegur oleh abangnya.Mereka bergaduh lalu abangnya tanpa sengaja tertolak badan aku.Aku terjatuh dan pecah.Komponen aku tercabut,tuan baharu aku sedih kerana tidak dapat menggunakan aku lagi.  
 
                 Aku tidak dapat digunakan lagi lalu aku dibuang ke dalam tong sampah.Sejak hari itu tamatlah riwayat aku sebagai sebuah radio.Aku sedih kerana tidak dapat berjasa pada tuan aku lagi.  

 

Farisha, (2018-01-11 20:01)
Tau gggggg nisaya ambil kata kata ain maisarah tu
 
Ain maisarah, (2018-01-11 20:00)
Cubalah tengok depan sekali . Awak ni tak baiklah semua orang boleh buat karangan ni bukan macam awak keja awak gelakkan orang je
 
Ggggggggggg, (2018-01-11 19:59)
Awak tu buat ke karangan tu
 
Ain maisarah, (2018-01-11 19:57)
Gggggg x baiklah awak gelakkan dia okey awak cuba buat karangan saya nak tengok
 
Ggggggggggg, (2018-01-11 19:56)
Hahahahahahah tamiiiiiil hahahahaha
 
, (2017-11-01 23:34)
i want this essay to tamil  

 
Submit a comment:

Name