Welcome!

Contoh Karangan UPSR: Hari Raya Puasa, by 罗根 R.Logan
 

Contoh Karangan UPSR
Name:罗根 R.Logan
Title:Hari Raya Puasa
2017-06-09 01:05
                Tiga hari sebelum menjelang Hari Raya Puasa,kami sekeluarga telah pulang ke kampung nenek untuk berhari raya di sana. Kampung nenek saya terletak di Yan,Kedah. Kami pulang ke kampung menaiki kereta api. Kereta api sesak dengan para penumpang yang ingin pulang ke kampung masing-masing kami tiba di Stesen Gua Musang ketika hari hampir senja. Kami sekeluarga berasa teruja untuk pulang ke kampung.  
 
         Sebaik sahaja tiba di kampung, nenek menyambut kepulangan kami dengan tangan terbuka. Nenek telah menyediakan pelbagai jenis juadah untuk berbuka puasa. Kami sekeluarga berasa gembira kerana berpeluang untuk berbuaka puasa bersama sama dengan nenek di kampung. Malam pertama kami di kampung ialah malam tujuh likur. Suasana di kampung terang-benderang dengan cahaya pelita. Saya dan sepupu saya memasang pelita di sekeliling rumah nenek. Kemudian, kami bersama kawan-kawan lain di kampung bermain bunga api.  
 
             Pada hari yang seterusnya,datuk membawa kami sekeluarga pergi ke sungai yang berhampiran dengan rumahnya.Kami telah meyediakan joran dan umpan.Datuk mengajar saya dan kedua-dua adik lelakiku tentang cara-cara memancing ikan.Oleh itu,kami dapat memancing banyak ikan yang besar dengan senang. Selepas itu,kami membawa ikan-ikan yang dipancing ke rumah datuk dan nenek untuk digoreng gebagai lauk-pauk pada waktu berbuka puasa.  
          
                 Apabila tiba satu Syawal, kami sekeluarga bangun pada awal pagi. Kami memakai pakain baharu dan cantik untuk ke masjid bagi menunaikan solat suna Aidilfitri. Selepas itu, Kami menziarahi pusara datuk dan mengunjugi rumah sanak saudara di kampung. Kami juga berpeluang menikmati pelbagai hidangan istimewa seperti ketupat, rendang, dodol dan juga bangkit.  
 
         Pada hari raya ketiga, kami pulang ke Kuala Lumpur. Kami berasa seronok berhari raya bersama nenek di kampung tetapi sedih kerana harus meninggalkan kampung.Saya berharap agar dapat pulang ke kampung lagi.