Welcome!

Contoh Karangan UPSR: Sambutan Hari Guru, by 罗根 R.Logan tahun 6
 

Contoh Karangan UPSR
Name:罗根 R.Logan tahun 6
Title:Sambutan Hari Guru
2017-05-18 16:00
    Pada 16 mei yang lalu, sekolah saya iaitu Sekolah kebangsaan Ulu Yong,Kapit telah mengadakan majlis sambutan Hari guru peringkat sekolah denganmeriah sekali. Majlis telah diadakan di dewan sekolah.  
    Saya sangat gembira apabila bangun pada awal pagi itu untuk meraikanbersama-sama rakan-rakan yang lain. Majlis pada pagi itu bermula pada pukul8.00 pagi. Majlis dimulakan dengan bacaan doa oleh Ustaz Muhammad Adam.Selepas itu, guru besar memberikan ucapan serta membacakan perutusan hariguru pada tahun ini yang bertajuk “Guru Transformasi Pendidikan Negara”.Sebaik sahaja guru besar selesai berucap, semua guru di minta tampil ke ataspentas untuk menyanyikan lagu “Kami Guru Malaysia”. Kemudian acaramemotong kek beramai-ramai telah berlangsung dengan lucu sekali.  
    Selepas acara tersebut, acara sukaneka diadakan di padang sekolah.Acara ini disertai oleh murid-murid dan guru-guru. Antara acara yang diadakanseperti berlari di di dalam guni, meniup belon sehingga pecah, mengisi air didalam botol dan merebut kerusi. Kami murid-murid tahun 6 telah dibahagi-bahagikan kumpulan beserta guru-guru dan saya dan Amin bersama-samadengan cikgu Fazli di dalam satu kumpulan.  
    Guru besar telah menyampaikan hadiah kepada para pemenang dalamacara sukaneka. Beliau melahirkan rasa gembira kerana sambutan Hari Gurupada kali ini disambut dengan meriah.  
    Majlis ini tamat pada pukul 12.00 tengah hari. Sebelum bersurai, murid-murid mengambil kesempatan untuk bersalam-salaman dengan guru-gurusambil memberikan hadiah dan berpelukan. Hadiah yang saya berikan sebagaitanda terima kasih dan mengenang jasa guru saya.