Welcome!

Contoh Karangan UPSR: Aku Sebuah Buku Cerita, by 罗根 R.Logan
Contoh Karangan UPSR
Name:Selangor 罗根 R.Logan
Title:Aku Sebuah Buku Cerita
2017-03-23 17:20
Buku merupakan bahan ilmu yang sangat berguna. Ramai orang  
menjadi ‘ulat buku’ disebabkan buku cerita yang menarik. Aku merupakansebuah buku cerita yang berjudul “Sang Kancil dan Sang Buaya”.  
    Aku dicetak di Syarikat percetakan Oxford yang terletak di Shah  
Alam. Kulit hadapan aku mempunyai gambar “Sang Kancil dan SangBuaya”. Aku telah dihantar ke Kedai Buku Popular di Seremban. Aku telah  
dipamerkan di sebuah rak yang besar bersama-sama adik beradik. Ramaiorang telah mengunjungi kedai buku tersebut.Pada suatu hari, tiba-tiba seorang budak lelaki datang denganibunya untuk membeli buku cerita. Dia berdegil dengan ibunya untuk membeli aku. Ibunya telah membeli aku untuknya dengan harga sebanyak RM15.90. Mereka telah membawa aku ke rumah mereka. Aku telahdiletakkan di bilik tidur budak lelaki itu. Budak lelaki itu membaca akusetiap hari sebelum dia tidur. Dia bukan sahaja suka rupa aku, malah sukanilai murni, dan jalan cerita yang menarik dalam diriku.Selepas beberapa bulan, dia telah meminjamkan diri aku kepadakawannnya. Malangnya, kawannya telah menganiaya aku dengan tidak menjaga aku dengan baik. Kulit hadapan aku telah dikoyak olehnya. Mulaihari itu, Tuan aku sangat berwaspad sebelum memenjamkan aku kepadaorang lain.Tetapi, saya sangat bertuah kerana walaupun rupa aku tidak secantik seperti dulu, namun, Tuan aku hanya mementingkan kecantikkanaku yang terdapat dalam diri aku. Terima kasih, Tuan.
 

Shirley, (2017-05-06 13:33)
A simple and ininlltgeet point, well made. Thanks!
 
Submit a comment:

Name