Welcome!

Contoh Karangan UPSR: aku sebentuk cincin berlian, by NurHaizatul Hasanah binti Hashim
 

Contoh Karangan UPSR
Name:NurHaizatul Hasanah binti Hashim
Title:aku sebentuk cincin berlian
2017-03-15 01:55
     Aku sebentuk cincin berlian.Badanku dibuat daripada emas .Aku dihias dengan beberapa butir berlian .Berlian ini berkilau dan begermelapan apabila terkena cahaya.Sesungguhnya aku bersyukur kerana dilahirkan sebegini.  
 
     Seperti kawan-kawankuyang lain,aku ditempatkan di dalam almari bercermin kaca disebuah kedai emas .Setiap hari,banyak pengunjung yang datang .Mereka tertarik oleh kecantikanku.Aku berasa bangga.  
 
     Pada suatu petang seorang pemuda kacak datang.Setelah tawar -menawar,pemuda itu bersetuju membeliku .Aku dimasukkan ke dalam sebuah kotak yang cantik lalu dibawa pulang.  
 
     Beberapa minggu kemudian,aku dijadikan sebagai cincin hantaran pada hari pernikahannya.Aku amat besar hati kerana menjadi tontonan ramai .Aku disarungkan ke jari manis isterinya.  
 
     Baru beberapa bulan berlalu ,aku berasa gembira,namun sesuatu yang tidak menyenangkan hati.Pasangan ini terlibat dalam suatu kemalangan.  
 
     Aku tercedera lalu dibaik pulih dikedai emas.Selepas beberapa bulan kemudian aku berjaya dibaiki kepada bentukku yang asal.