Welcome!

Contoh Karangan UPSR: Faedah -Faedah Bersukan (Fakta), by Nadhirah Razali (sktie)
Contoh Karangan UPSR
Name:Johor Nadhirah Razali (sktie)
Title:Faedah -Faedah Bersukan (Fakta)
2010-05-19 23:36
Saban tahun sekolah kita akan menganjurkan kejohanan sukan tahunan olahraga.Pesta sukan biasanya diadakan pada hari Sabtu atau hari Ahad untuk memberi peluang kepada ibu bapa yang hadir. Aktiviti memang ditunggu-tunggu oleh setiap murid.

     Menurusi penyertaan dalam acara sukan,badan kita akan sihat.Hal yang demikian kerana apabila kita berlaribadan kita akan berpeluh.Kesannya kita akan memperoleh ketenangan dan memudahkan kita untuk mengulang kaji pelajaran.

     Aktiviti sukan juga boleh menambahkan rakan atau kenalan.Sebagai contoh,pelbagai kaum turut terlibat dalam pelbagai acara sukan yang dipertandingkan,Aktiviti ini secara tidak langsung dapat memupuk perpaduan kaum rakyat Malaysia.

     Peryertaan dalam acara sukan turut dapat menaikkan nama baik sekolah.Oleh yabg demikian apabila kita terpilih mewakili sekolah dan muncul sebagai juara,nama sekolah kita akan terkenal.Justeru,apabila dewasa kita terus berusaha untuk mengharumkan nama negara pula.

     Di samping itu kita dapat memanfaatkan masa lapang kita.Jika tidak bersukan,mungkinkita bercampur gauldengan budak-budak nakal yang menyebabkan kita menjadi kacang hantu dan muka tembok.Kesannya, diri kita tidak terlibat dengan gejala yang tidak sihat,sekaligus kita tidak berfikiran negatif bagai katak di bawah tempurung.

     Sesungguhnya sukan merupakan aktiviti berfaedah yang perlu disertai oleh setiap murid.Dalm usaha menjadi murid yang cermelang,gemilang dan terbilang.Janganlah kita menjadi sekadar ulat buku.Oleh itu,kita jangan melepaskan peluang ini untuk menyertai aktiviti sukan yang dianjurkan oleh pihak sekolah.
 

, (2016-03-06 23:32)
karangan macm karangan tiru orang... lpstu karaangan x best ....janagan marah  

 
Submit a comment:

Name