Welcome!

Contoh Karangan UPSR: aku sebuah buku cerita, by nurul ain
Contoh Karangan UPSR
Name:Pahang nurul ain
Title:aku sebuah buku cerita
2012-05-19 16:39
        Aku adalah sebuah buku cerita yang bertajuk Sang Kancil dan Sang Harimau.Kulitku diperbuat daripada kayu.Badanku dihias dengan cantik dan bersih.Aku sangat gembira pada diriku     ini kerana badanku sangat dihias dengan betul.  
 
        Aku dan rakanku kena masuk ke kotak supaya aku dan rakanku tidak bertaburan di dalam lori.Aku sudah sampai ke kedai buku pustakaan Saujana di Kuala Lumpur.Aku dan rakan-rakanku sangat gembira kerana sudah sampai di kedai itu.  
 
        Aku dengan rakanku telah di hantar dengan tiga orang lelaki yang berkerja dikedai buku itu.Aku dipamerkan oleh pekerja itu.Ramai penggunjung yang hadir di kedai itu.Aku sangat gembira dengan penggunjung yang hadir di kedai itu.  
 
        Pada keesokan harinya aku dibeli oleh seorang budak perempuan yang sangat comel dia hendak membeli ku dengan harga yang sangat mahal harganya ialah 100.00 dia hendak membeli aku juga walau beberapa pun.Aku sangat gembira dengan seorang budak itu.  
 
        Budak perempuan itu dia membawa aku pulang kerumahnya dan beliau sangat baik hati orangnya.Akhirnya sudah sampai ke rumah yang sangat besar dan cantik. pada waktu malam aku dibaca oleh tuanku.Pada keesokkan harinnya aku dibawa ke sekolah tuanku dan aku dikeluarkan didalam beg tuanku.  
 
        Kawannya ternampak aku dikeluarkan oleh tuanku dia datang ke tuanku untuk meminjam aku tuanku memberinya meminjamkan aku.Dia membawaku pulang ke rumahnya dia tidak menjaga aku dengan elok.Badan ku kelihatan buruk kerana kawan tuanaku membuat badanku terkoyak rabak. pada keesokan harinya dia memulanku kepada tuanku melihatku kelihatan buruk ketika dia pulang dia menagis kerana badan aku kelihatan buruk dan dia mencari seletik untuk menutup badan aku yang terkoyak itu.Aku disinpan dalam almari dan aku melihat banyak buku macam kelihatan aku dan disinilah berakhirnya aku.  
 
                                     SEKIAN TERIMA KASIH          
            
 

😀😀, (2018-01-02 21:57)
Saya suka akan karangan ni but ada sesetengah ejaan yg salah  

 
syuhaidah, (2018-01-02 20:04)
Saya sangat suka dengan karangan nya.
 
rayyanaq, (2017-04-05 22:19)
panjang sangatlah.......................
 
, (2017-04-01 21:32)
Karangan ni dah complete tapi ada sesetengah ejaan yang salah
 
nora, (2017-03-31 01:24)
bagus
 
reyssmah, (2017-03-22 01:31)
KARANGAN INI SANGAT PANJANG DAN LUAS
 
reyssmah, (2017-03-22 01:29)
SAYA SUKA KARANGAN INI TAPI EJAAN DIA ADA SALAH
 
Show All Comments
Submit a comment:

Name