Welcome!

Contoh Karangan UPSR: kebaikan membeli buah-buahan tempatan, by prishnevi a/p anbalagan
Contoh Karangan UPSR
Name:Kedah prishnevi a/p anbalagan
Title:kebaikan membeli buah-buahan tempatan
2012-04-26 22:45
    Buah-buahan tempatan ialah buah-buahan yang kita boleh dapat di negara kita.Contohnya mangga,manggis,rambutan dan lainlain lagi.Buah-buahan tempatan boleh dibahagian kepada dua jenis iaitu buah-buahan bermusim dan tidak bermusim.Buah-buahan bermusim ialah durian,manggis,rambutan dan lain-lain lagi.Manga,betik,pisang,semangkak ialah buah-buahan yang tidak bermusim.Kita dapat memperoleh banyak kebaikandengan membeli bua-buahan tempatan.  
 
    Dengan membeli buah-buahan tempatan kita dapat menaminkan kesihatan kita.Kita dapat menjaminkan kesihatan kita kerana    kandungan bahan kimia yang digunakan dalam buah-buahan yang diimport banyak daripada buah-buahan tempatan.  
 
    Bahkan pula, kita boleh menggunakan pelbagai jenis buah-buahan tempatan sebagai perubatan.Contohnya, buah delima boleh menghindarkan penyakai barah.Sealin itu, kita boleh menyatakan buah-buahan sebagai pelawas kerana buah pisang mengelakkan penyakit sembelit.Penyakit darah tinggi dapat disembuhkan oleh buah belimbing.  
 
    Seterusnya, kita boleh menjimatkan wang dengan membeli buah-buahan tempatan.Hal ini kerana buah-buahan tempatan murah aripada buah-buahan diimport.Contohnya, buah belimbing dan buah oren mengandungi zat yang sama tetapi harganya pula berbeza.Untuk mengurangkan kos kewangan kita haruslah membali buah-buahan temapatan.  
 
    Di samping itu, industri sampingan menambahkan periuk nasi pendusun.Pelbagai jenis bahan kosmetik diperolah daripada buah-buahan tempatan.Contohnya, ialah sabun yang diperbuat daripada buah betik.Ada juga makanan yang diperbuat daripada buah-buahan tempatan.Contohnya, ais krim,jus,gula-gula dan lain-lain lagi.  
 
    Tunasnya ialah, terdapat banyak kebakan untuk kita.Oleh itu, kita haruslah membeli buah-buahan ialah kewajiban masyarakat kepada negaranya kerana ia akan membantu dari segi kemajuan negara kita.Oleh itu, kita patutlah mengamalkan naungan kerajaan iaiu 'BELILAH BUAH-BUAHAN TEMPATAN'.  
 
 
BELILAH BUAH-BUAHAN TEMPATAN..........YA.  

 

Cikgu Karrthik, (2015-03-01 15:10)
:) Karangan ini sangat bagus, walaupun terdapat banyak kesalahan ejaan
 
iuoty9y8, (2014-03-20 15:28)
iuyiouoyoliy
 
Yoganisantini, (2014-02-05 19:23)
Naan ri  

 
naviisha a/p poobalan, (2013-12-06 11:24)
karangan ini memberi banyak faedah  

 
Submit a comment:

Name