Welcome!

Contoh Karangan UPSR: Cara cara menceriakan bilik darjah, by filzah fhavelah
Contoh Karangan UPSR
Name:Johor filzah fhavelah
Title:Cara cara menceriakan bilik darjah
2011-09-11 17:42
Bilik darjah merupakan tempat untuk murid -murid menuntut ilmu. Sesebuah bilik darjah yang terdapat di sekolah mestilah berada dalam keadaan kondusif. Hal ini kerana jika sesebuah bilik darjah itu kondusif, maka murid-murid akan seronok untuk belajar.  
      
                 Terdapat beberapa cara untuk menceriakan bilik darjah. Antaranya termasuklah memasang langsir yang cantik dan mengecat dinding kelas dengan menggunakan warna-warna yang ceria dan terang. Mengecat juga dapat dapat menceriakan bilik darjah. Ianya akan menimbulkan rasa seronok ketika belajar.  
 
                 Selain itu, kita juga boleh menceriakan bilik darjah dengan menyampul meja dengan alas meja yang menarik. Jika kita menyampul meja, kita dapat menutup kekotoran atau contengan di atas meja. Kita juga boleh menghalang murid-murid daripada menconteng meja.  
 
                 Disamping itu, kita juga boleh menggantung gambar-gambar yang menarik dan cantik di dalam bilik darjah.Antara gambar-gambar yang boleh kita gantung di dalam kelas ialah, gambartokoh-tokoh negara, kata-kata hikmah dan gambar hiasan.  
 
                 Tambahan pula, kita perlulah menampal maklumat- maklumat yang penting pada papan kenyataan. Antaranya adalah, formula matematik, contoh-contoh karangan dan jadual waktu belajar. Kita juga mestilah membersihkan bilik darjah mengikut jadual tugasan yang ditetapkan untuk menceriakan kelas kita  
 
                 Konklusinya, sebagai seorang murid yang bertanggungjawab, kita sewajarnya menjaga kebersihan kelas untuk kebaikan diri kia sendiri.  
                    
 

colan UPSR , (2018-05-19 01:52)
terima kasih kepada penulis .ia dapat menolog saya  

 
nur anis adriana, (2018-04-26 19:26)
..  

 
thanush raj UPSR student, (2018-04-15 15:34)
terima kasih kepada orang yang menulis karangan ini. ia dapat menolong saya
 
nur zarifah adriana binti zainal , (2018-04-11 00:10)
saya nk mengunakan karangan ni blh kn
 
nur zarifah adriana binti zainal , (2018-04-11 00:10)
saya nk mengunakan karangan ni blh kn
 
Submit a comment:

Name