Welcome!

Contoh Karangan UPSR: carik-carik bulu ayam akhirnya bercantum juga, by Edrina Ezlyn
Contoh Karangan UPSR
Name:Selangor Edrina Ezlyn
Title:carik-carik bulu ayam akhirnya bercantum juga
2011-08-02 01:03
    Alisa dan Alina ialah kembar seiras. Namun begitu, mereka sering bercanggah pendapat. Alisa dan Alina sering membuat ibu dan ayah mereka marah.  
    Alisa seorang murid yang cemerlang dalam bidang akademik manakala Alina pula cemerlang dalam bidang kokurikulum. Guru-guru di sekolah sentiasa memuji Alisa yang pandai itu. Alina memang tidak menyukai Alisa yang asyik dipuji oleh guru.  
    Mereka belajar dalam kelas yang sama di Sekolah Kebangsaan St. Anne's Convent, Klang. Didalam kelas, Alina tidak banyak bercakap berbanding Alisa yang pandai itu. Alisa sering mengangkat tangan untuk menjawab soalan guru tapi Alina tidak.  
    Suatu hari, mereka berjalan kaki untuk pulang kerumah. Dalam perjalanan itu, Alisa memarahi Alina kerana mendapat nombor akhri di dalam kelas. Tanpa Alina sedari, sebuah kereta menuju kearahnya. Alisa tidak perasan keadaan itu. Seelah lama bercakap, akhirnya Alisa menoleh. Dia terkejut. Segera dia meminta tolong jiran yang berdekatan.  
    Alina sedang dirawat di hospital. Alisa di sebelahnya sedang menangis mengenangkan adiknya itu. Setelah Alina sedar, Alisa segera meminta maaf dari Adiknya itu. Benarlah kata pepatah, carik-carik bulu ayam akhirnya bercantum juga.
 

Submit a comment:

Name