Welcome!

Contoh Karangan UPSR: Kelebihan proses kitar semula, by Lee Jet Sen
Contoh Karangan UPSR
Name:Selangor Lee Jet Sen
Title:Kelebihan proses kitar semula
2011-07-12 17:39
    Kempen Kitar Semula sudah lama diuar-uarkan.Masyarakat Malaysia belum memprakitkan kempen ini. Oleh itu,semua lapisan masyarakat perlu mengetahui kelebihan proses kitar semula untuk melindungi bumi kita.  
    Kelebihan proses kitar semula dapat membentuk persekitaran lebih sihat.Proses kitar semula bahan buangan seperti keras dan tin dapat membantu persekitaran kediaman menjadi bersih.  
    Selain itu,kita haruslah menyelamatkan hutan.Proses mengitar semula akan mengurangkan bilangan pokok yang perlu ditebang.Hal ini demikian kerana sebanyak 17 batang pokok terpaksa ditebang untuk menghasilkan satu tan kertas.Selain itu,pemeliharaan oksigen kepada manusia dan haiwan.  
    Di samping itu,kita juga dapat menjimatkan kos.Amalan mengitar semula dapat menjimatkan kos pelupusan sampah.Apabila program kitar semula semakin cekap,sampah yang perlu dilupus akan berkurangan.Oleh itu,kos yang dikenakan untuk pelupusan sampah akan berkurangan.  
    Seterusnya,mengurangkan pencemaran alam sekitar seperti pencemaran udara.  
    Justeru semua lapisan masyarakat mestilah bersatu hati menjayakan kempen ini.Bak kata perpatah,bersatu kita teguh,bercerai kita roboh.
 

Kishen, (2017-02-12 15:33)
I LOVE this karangan and fantastic karangan
 
Submit a comment:

Name