Welcome!

Contoh Karangan UPSR: aku sebuah telefon bimbit, by alifah farhana
Contoh Karangan UPSR
Name:Pahang alifah farhana
Title:aku sebuah telefon bimbit
2011-06-24 20:31
    aku sebuah telefon bimbit.namaku nokia.aku berasal    dari negara matahari    terbit.aku diperbuat drpd campuran besi dan logam.aku dilahirkan pada 12 mei 2011.  
    pada suatu pagi yang indah,aku dan rakan-rakanku dinaikkan ke dalam sebuah lori.kami tdk tahu kemana kami akan pergi.perjalanan kami mengambil masa 8 jam.rupa-rupanya kami akan dibawa ke sebuah kedai yang bernama'get's it away with nokia'.  
    kedai itu terletak di kuala lumpur.setelah sampai,aku dan rakan-rakan disusun di dalam sebuah almari kaca.aku berasa sgt gembira kerana mandapat ramai kawan baru.  
     pada keesokan paginya,terdapat seorang gadis datang ke kedai tuanku.dia ingin membeli sebuah telefon bimbit.dia pun memilih rakan-rakanku.apabila tiba giliranku,dia sangat tertarik dgn diriku lantas membeliku dgn harga RM1200.  
     aku diisi ke dalam kotak dan dibawa kerumahnya.aku terpegun melihat kecantikan rumahnya.namanya ialah alifah farhana.beliau selalu membawaku ketempat kerjanya.  
        aku gembira kerana dapat berkhidmat dengannya.aku selalu digunakan untuk menelefon suaminya yang berada di luar negara.  
        pada suatu hari,aku terjatuh ke atas lantai lalu badanku pecah berderai.aku menjerit kesakitan.beliau cuba untuk membaikiku tetapi gagal.aku sudah tidak digunakan lagi.aku dibuang kedalam tong sampah.aku berasa sangat sedih.  
        pada keesokan harinya,aku ternampak dia membeli sebuah telefon bimbit yg lebih cantik dariku.aku berasa sangat cemburu tetapi aku tetap    gembira kerana pernah berkhidmat dengannya.tamatlah riwayatku sebagai sebuah telefon bimbit.      
      
    
 

Submit a comment:

Name