Welcome!

Contoh Karangan UPSR: cara-cara menjadi murid yang cemerlang, by noor athirah bt mohd yusof
Contoh Karangan UPSR
Name:Perak noor athirah bt mohd yusof
Title:cara-cara menjadi murid yang cemerlang
2011-05-30 20:00
    Selamat sejahtera saya ucapkan kepada Tuan Pengerusi Majlis,Gurubesar,para guru,serta rakan-rakan sekalian.Izinkan saya menyampaikan syarahan berjudul'Cara-cara Menjadi Murid yang Cemerlang'.  
      
Hadirin yang dihormati,  
    Kecermelangan pasti meningkatkan imej diri seseorang.Oleh itu,setiap murid harus menamalkan cara-cara tertentu untuk mencapainya.  
 
    Sebagai langkah pertama,setiap murid perlu sedar akan dirinya.Sedarlah bahawa sebagai insan,murid ada tanggungjawab tersebut sebaik mungkin.  
 
    Di Samping itu,murid harus melaksanakan strategi belajar yang berkesan.Kesemua aktiviti seperti berlajar,bermain,dan berehat perlu akur kepada jadual yang sesuai.Pelajar juga perlu mengulangkaji dan membuat latihan yang mencukupi demi mencapai kecermelangan.  
 
Hadirin yang Budiman,  
    penjagaan kesihatan diri memang penting.Oleh itu,amalkan pemakanan seimbang bagi menyihatkan jasmani di samping riadah dan hiburan ringan bagi kesejahteraan emosi.Murid juga perlu membajai jiwa dan mental agar menjadi insan yang tenang,tabah,yakin,dan takwa.  
 
    Sesunguhnya,kecermelangan tidak mungkin diperoleh dengan berpeluk tubuh sahaja.Justeru,berusahalah dengan gigih dan mengamalkan segala panduan di atas.  
 
    Sekian sahaja syarahan saya pada kali ini,terima kasih.
 

Submit a comment:

Name