Welcome!

Contoh Karangan UPSR: Aku sebuah kamera, by Knight Deman
Contoh Karangan UPSR
Name:Pulau Pinang Knight Deman
Title:Aku sebuah kamera
2011-05-02 17:01
    Aku sebuah kamera yang berjenama Canon.Aku berasal dari sebuah kilang yang terletak di Kuala Lumpur.  
    Aku dipasang dengan banyak barang yang baik untuk berfungsi baik.Selepas itu,aku dibungkus di sebuah kotak yang besar.Di dalam kotak itu sangat gelap.  
    Aku dihantar ke sebuah kedai menjual kamera yang bernama Kamera Islan di Pulau Pinang.Di sana, aku diletakan harga RM 3000.Setelah itu aku diletak di dalam almari kaca.Aku berkenalan dengan banyak buah kamera yang berjenama Nikon,Olimpus,Sony dan sebagainya.  
    Aku ternampak banyak pelangan masuk ke kedai itu.Setiap pelanggan tertarik oleh saya tetapi tidak membeli saya kerana harga aku sangat mahal.  
    Pada suatu hari, seorang wanita masuk ke kedai itu.Aku agar wanita itu ialah seorang yang kaya.Dia membeli aku dengan harga yang asli iaitu berharga RM3000.Dia membeli aku untuk seorang anak lelaki yang mendapat keputusan yang cermelang dalam peperiksa UPSR.  
    Setelah itu,aku dibawa balik ke rumah tuanku.Tuanku seorang yang baikdan sangat menghargai semua barang yang dimilik olehnya.  
    Pada suatu hari, kawan tuanku menjemput tuanku ke hari jadinya.Tuanku juga membawa aku ke rumah kawany tersebut.Ketika itu, kawanya sedang memeriksa fungsi saya,tetapi kawanya tidak memegang saya dengan baik.Oleh itu, aku terjatuh diatas lantai.  
    Itulah ialah nasib aku yang aku miliki.Aku dibuang disebuah tong sampah yang besar.Aku berdoa aku agar dapat seorang pemilik yang baik seperti tuanku pada masa dapan.  
          
 

 

Submit a comment:

Name