Welcome!

Contoh Karangan UPSR: kebaikan dan keburukan menonton televisyen, by jeyashri sanglimuthu
Contoh Karangan UPSR
Name:N. Sembilan jeyashri sanglimuthu
Title:kebaikan dan keburukan menonton televisyen
2011-04-06 23:10
        Selamat sejahtera kepada tuan pengerusi majlis ,barisan panel hakim yang bijaksana,guru-guru dan rakan-rakan sekalian.bertemu kita kembali ke pada hari yang mulia ini. tajuk syarahan saya pada hari ini ialah kebaikan dan keburukan menonton televisyen.  
        televisyen adalah suatu alat elektrik yang dinonton oleh golongan dewasa dan golongan tua. media massa ini berbentukalt pandang dengar.contoh rancangan televisyen yang disiarkan ialah berita,kartun,filem dan drama.sesungguhnya,amalan menonton televisyen membawa kabaikan dan keburukan dalan kehidupan seharian kita.  
            dengan menonton berita di televisyen, kita boleh mengetahui pelbagai maklumatyang berlaku di negeri dan luar negara. dengan ini, kita boleh menambahkan ilmu pengetahuan kita dengan rajin.tambahan pula, kita juga mengelakkan kita daripada "katak di bawah tempurung".  
         selain itu, rancangan televisyen seperti lawak jenaka dan kartun menggembirakan seseorang.contohnya, ramai kanak-kanak suka menonton    kartun dan lawak jenaka kerana program inidapat memberi lawak yang hebat.  
            pentingnya, murid-murid yang menghadapi UPSR pada tahun ini mesti menonton saluran 601 iatu" tutor tv". ia meluaskan otak murid-murid supaya mengetahui hal-hal pelajaran.  
                walau bagaimanapun, menonton televisyen juga memberi keburukan kepada para penonton. seseorang yang menonton televisyen berjam-jam,boleh menjejaskan kesihatan mata.televisyen merupakan alt eloktronik yang memancarkan cahaya rediasi sebagaimana seperti komputer. pancaran rediasi dan warna akan mengakibatkan penglihatan mata.  
        rakan -rakan sekalian,  
sesetengah murid membazirkan masa mereka dengan menonton televisyen.dengan ini,mereka tidak menyiapkan kerja sekolah yang diberi oleh guru kelas tersebut.  
            jadi marilah kita menonton rancangan yang memberi faedah kepada kita. setakat ini sahaja pada kali ini.sekian terima kasih!
 

Submit a comment:

Name