Welcome!

Contoh Karangan UPSR: orang yang saya sayangi, by JaCkLiNe AnGeLiCa
Contoh Karangan UPSR
Name:Singapore JaCkLiNe AnGeLiCa
Title:orang yang saya sayangi
2011-04-03 20:49
Setiap orang mesti mempunyai sikap kasih sayang.Jika tidak,manalah boleh hidup di dunia ini.  
Begitu jugalah saya.Saya pun mempunyai sikap kasih sayang.Di samping itu,saya juga mempunyai orang yang saya amat sayangi.Orang yang saya sayangi ialah diri saya.  
Saya amat menyukai diri saya kerana saya dilahirkan dalam keadaan sempurna,Tuhan memberikan wajah yang cantik dan otak yang sederhana geliga.Saya rasa Tuhan tidak memberikan otak yang geliga sangat kepada saya kerana Tuhan tahu jika memberikan otak yang geliga,saya akan hidup dengan sikap yang sombong.  
Setiap minit,saya akan melihat wajah saya di muka cermin dan saya bersyukur kerana tidak memberikan wajah yang tidak sempurna.Setiap hari,saya akan duduk di kerusi sambil merenung ke arah murid yang tidak seberapa pandai dalam pelajaran dan berfikir,                                                                                                                      
"Nasib baik saya tidak menjadi seperti mereka  
Kalau tidak inilah nasib saya.Tuhan telah memberikan ilmu kepada saya.Itu sebabnya saya tidak seperti mereka."Saya juga akan berfikir sekiranya ada murid yang kena denda jika tidak menyiapkan kerja rumah.  
Itu sebabnya saya amat menyayangi diri saya.Jika kita menya     yangi diri kita sendiri,orang lain juga akan menyukai kita.
 

Submit a comment:

Name