Welcome!

Contoh Karangan UPSR: MASA ITU SANGAT BERHARGA, by ummamageswari
Contoh Karangan UPSR
Name:Pahang ummamageswari
Title:MASA ITU SANGAT BERHARGA
2011-03-28 22:07
             MASA ITU SANGAT BERHARGA.MASA YANG BERLALU TIDAK DAPAT DIGANTI.OLEH ITU RANCANGLAH AKTIVITI SEHARIAN DENGAN BIJAK SUPAYA MASA TIDAK TERBUANG DENGAN SIA-SIA.  
                ANTARA CARA UNTUK MENGISI MASA LAPANG DENGAN BERFAEDAHIALAH DENGAN MENCEBURI HOBI YANG MENDATANGAN MANFAAT KEPADA KITA.MISALNYA HOBI MENGUMPUL SETEM,WANG SYILING DAN LENCANA.MASA YANG DIGUNAKAN UNTUK AKTIVITI SEBEGINI AKAN MENINGKATKAN PENGETAHUAN KITA DAN JUGA MENAMBAHKAN KENALAN BARU.  
                MASA YANG TERLUANG JUGA BOLEH DIISI DENGAN BERSUKAN DAN BERIADAH.BANYAK AKTIVITI SUKAN YANG BOLEH DILAKUKAN,ANTARANYA BERJOGING,BERMAIN FUTSAL DAN BERMAIN BADMINTON.MELALUI AKTIVITI INI BADAN KITA AKAN BERPELUH DAN SIHAT.  
                 SELAIN ITU,KITA BOLEH MENGISI MASA LAPANG DENGAN MELAWAT TEMPAT-TEMPAT YANG BERINFORMASI DAN BERSEJARAH.CONTOHNYA KITA BOLEH MELAWAT MUZIUM,ZOO DAN PUSAT SAINS.KITA BOLEH MENDAPAT BANYAK FAEDAH APABILA MELAWAT TEMPAT-TEMPAT BEGINI DI SAMPING MEMPEROLEH PELBAGAI MAKLUMAT YANG BERGUNA.  
                    DI SAMPING ITU,MASA YANG TERLUANG JUGA    BOLEH DIISI DENGAN MEMBACA DI PERPUSTAKAAN ATAU SAMBIL MENUNGGU BAS.BANYAK BAHAN BACAAN YANG SESUAI BOLEH KITA BACA SEPERTI BUKU CERITA,MAJALAH DAN NOVEL.AKTIVITI SEBEGINI BOLEH MENAMBAH ILMU PENGETAHUAN DAN MEMATANGKAN MINDA KITA.                                                                                                                                KESIMPULANNYA MASA YANG TERLUANG MESTI DIGUNAKAN DENGAN BIJAK.KITA MESTI MELATIH DIRI SUPAYA DAPAT MENGURUSKAN MASA DENGAN BAKI DAN OLEH ITU MASA TIDAK AKAN TERBUANG BEGITU SAHAJA.          
                    
 

Submit a comment:

Name