Welcome!

Contoh Karangan UPSR: jika saya seorang jutawan, by krishma priya
Contoh Karangan UPSR
Name:N. Sembilan krishma priya
Title:jika saya seorang jutawan
2011-01-22 13:52
    Jika saya seorang jutawan,saya akan mengotakan janji saya untuk membalas jasa ibu bapa saya.Jasa mereka perlu dibals kerana mereka telah banyak berkoraban untuk menjadikan saya seorang yang berguna.  
    Saya akan memebelikan sebuah rumah bangli untuk mereka .Saya juga akan menyediakan seorang jururawat untuk menjaga kesihatan mereka.Di samping itu,segala kemudahan seperti tempat bersenam juga akan disediakan kepada ibu dan bapa saya  
     Saya pula akan melancong ke seluruh dunia besama sama keluarga saya.Temapat yang akan saya lawati ilah tempat-tempat yang paling ajaib di dunia seperti di Tembok Besar China,Niagara Falls,Menara Condong Pisa,Taj Mahal dah lain lain-lagi.  
     Selain itu,sebahagian wang yang saya ada akan gunakan untuk tujuan memperkembangkan perniagaan saya ke peringkat antarabangsa.Saya akan membuka banayak cawangan di seluruh dunia untuk memasarkan barang-barang keluaran syarukat saya.  
    Saya juga perlu menunjukkan rasa kesyukuran saya kerana saya telah menjadi kutawan.Oleh itu,saya akan mendermakan wang saya kepada rumah anak-anak yatim.Sya akan membina rumah untuk anak-anak yatim tinggal dan memeberi baantuan kewangan dalam pelajaran mereka.  
    Bukan itu sahaja,saya juga perlu menyimpan wang untuk kegunaan pada masa kecemasan.Saya akan menyimpan wang di bank kerana lebih selamat.Selain itu,saya akan mendapat keuntungan dalan bentuk dividen hasil daripada simpanan saya.Bak kata pepatah "Ingat sebelum kena,jimat sebelum habis".  
    sekian terima kasih......krishma priya & samitha 4ever
 

Submit a comment:

Name